Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Dovolená ve městě Kos, 2. část

Přístav Mandraki ve městě Kos
Autor: sisaphus

V antické době byl z tohoto místa chráněný přístav. Ve středověku zde byly vybudovány rytířské domy, které byly srovnány se zemí při těžkém zemětřesení v roce 1933. Několik zachovalých sloupů svědčí ještě v dnešní době o antickém sloupovém sálu, kde měly své místo také některé obchody.
Na východní straně tohoto zařízení můžete narazit na pozůstatky baziliky z počátků křesťanství. Agora nabízí mimo jiné středověkou ochrannou věž, svatyni bohyně Afrodity a mnoho dalších zajímavostí.

Při odchodu z tohoto historického místa severním východem se návštěvníci dostanou na náměstí Platia Eleftherias. Zde se nachází městské archeologické muzeum a mešita Defterdar. Hlavní atrakcí muzea je překrásná mozaika z 2. až 3. století našeho letopočtu. Kromě toho jsou zde vystavovány některé římské mramorové sochy.

Při odchodu z Agory jižní stranou se návštěvníci dostanou rovnou do kulturní klenotnice města. Na náměstí Platia Platanou leží – seřazené jak perly na náhrdelníku – bývalý guvernérský palác (dnes policejní stanice), Hippokratův platan a mešita Hadži Hassana. V chodbách tohoto "božího stánku" se momentálně nacházejí obchůdky se suvenýry. Pod Hippokratovým stromem – údajně nejstarším stromem v celé Evropě – měl údajně vést svou výuku sám velký Hippokrates. Strom stojí vedle turecké kašny.

Za kašnou se nachází most, ze kterého cesta vede k opravdovému symbolu města – ohromující Johanitské pevnosti. Postavena byla v 15. a 16. století a v roce 1933 byla poničena zemětřesením. Vnější stěny pevnosti se naštěstí zachovaly. Prohlídka tohoto historického zařízení je skutečně zajímavá a návštěvníkům se odtud naskýtá ten nejlepší výhled na město, pobřeží, sousední přístav a hornatou okolní krajinu.

Přístav Mandraki je jedním z uzlových dopravních bodů města Kos. Odtud se dá vyplout trajektem na mnoho Dodekanských ostrovů a také do Bodrumu v Turecku. Také je tady centrální zastávka městských autobusů, odkud se dostaneme rychle do okrajových částí města Kos a na jeho předměstí. Četné pouliční kavárny a restaurace zvou k odpočinku ve stínu stromů a k pozorování ruchu na přístavní promenádě.

Přístav Mandraki je ideálním výchozím bodem k prozkoumání města Kos. Většina památek je v pohodlné dostupné vzdálenosti odtud. Každý, kdo chce získat jakýsi přehled o městě, může začít právě zde a vyrazit mini-vláčkem na prohlídku města.

Kos - jedno z náměstí
Autor: robinbyles

Místo

Město Kos, přístav 36° 53' 39.9156" N, 27° 17' 19.1976" E
Location