Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Hassanova mešita

Kos - Hassanova mešita

Hassanova mešita se tyčí v hlavním městě ostrova Kos, v blízkosti přístavu Mandráki na náměstí Platía Platanoú. Najdete ji mezi severním vchodem do antické agory a hradem Nerátzia. Mešita se nazývá celým jménem mešita Hadžiho Hassana, a je známa díky překrásným sloupům také jako sloupová mešita nebo mešita lodžiová.

Její minaret je vidět již z dálky, jeho špička je postavena ze světlejších kamenů. Samotná stavba sestává z mnohobarevného kameného průčelí, z řady oken uspořádaných do dvou podlaží a s valbovou střechou z jasně červených cihel. K mešitě patří i fontána.

Stavba stojí na rovině s platany a je zastřešena kupolí, k jejímž oporám byly použity korintské sloupy. U zdi vedoucí kolem Hippokratova platanu se nachází sarkofág, který byl používán během turecké nadvlády v mešitě jako kašna a vodní nádrž. Arabský nápis na sarkofágu označuje rok založení mešity 1786. Jiné zdroje ale datují vznik mešity do roku 1765.

Mešita se již dnes nevyužívá ke svému původnímu účelu, tradiční náboženské obřady se tu již delší dobu nekonají. Vzhledem k jejímu havarijnímu stavu není ani přístupná veřejnosti. Pouze v suterénu se nachází malý obchod s drobnými upomínkovými suvenýry. Nejlepší pohled na tuto mešitu je prý z antické agory.

Kos - Hippokratův platan