Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Kefalos a okolí

Kefalos
Autor: Paradasos

Kefalos se nachází 40 km jihozápadně od hlavního města Kos, na jednom z kopců na západní straně ostrova Kos. V dávných dobách bylo prvním hlavním městem ostrova, ovšem dnes tu žije pouze 2 500 obyvatel.

Domy jsou postaveny těsně vedle sebe a úzké uličky patří k charakteristickým vlastnostem architektonického stylu ostrova. Pohodlně se sem dostanete z hlavního města autem, autobusem nebo třeba i na skútru.

Vhodná doba k jeho návštěvě je v červenci nebo v srpnu, 26. července se totiž můžete zúčastnit oslav svátku Agia Paraskevi, 15. srpna svátku Nanebevzetí Panny Marie a 29. srpna oslav Agios Ioannise (svátek sv. Jana).

V říjnu, únoru a v březnu tu zase můžete během karnevalů absolvovat veřejné prohlídky a možnost strávit příjemný čas s místními obyvateli.

Místní tradiční dům je jednou z nejzajímavějších staveb, je to jakýsi skanzen s prezentací venkovského života v obci z minulosti. Spatříte zde i tradiční větrný mlýn a staré město, založené na starých ruinách hradu.

Kamari, 1 km východně od Kefalosu, má vlastní přístav, kde v létě kotví mnoho jachet a malých lodí. Bylo založeno dávno v minulosti, někdy v 5. století, a zachovalo se tu mnoho zbytků mozaikové výzdoby a je tady k vidění i skvělá sochařská výzdoba kostelů.

Jen kousek dál, velmi blízko u pobřeží, objevíte ostrůvek Kastri s malým kostelem Agios Nikolaos, zasvěcený ochráncům námořníků.

Během vaší procházky můžete navštívit kostel Panagia Palatiani, zasvěcený Panně Marii. Odměnou vám bude nádherný výhled na moře. Kostel Panagia Ziniotisa, s krásným výhledem na Zini, se nachází 2 km jižně od Palatia.

V jeskyni Aspri Tripa byly objeveny nálezy z dob neolitu a mladší doby kamenné. Jen asi 7 km od Kefalosu spatříte svatý klášter Agios Ioannis (sv. Jana) s obřím prastarým platanem, jehož větvoví ukrývá téměř celý kostelík, a který dorostl až ke zvonici.

Po 11 km jižním směrem dojedete k ruinám malého kostela Agios Mamas, odkud se vám opět nabídne skvělý výhled na moře.

5 km severním směrem je malá zátoka Limnionas s malým přístavem, útočištěm malých rybářských a turistických lodí, když se okolní moře náhle rozbouří. 7 km jihozápadně stojí farní kostel Agios Theologos, v jehož blízkosti se nacházejí krásné malé zátoky a skalnaté pláže.

Nenechte se odradit skutečností, že tam vede jen polní cesta (asi 5 km), malý kostelík i pláže rozhodně stojí za návštěvu.

Místo

Kefalos 36° 44' 42.918" N, 26° 57' 36.5652" E
Location