Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Město Kos a Agora

Ostrov a město Kos - Agora
Autor: bazylek100

Kulturně založení turisté navštěvující ostrov Kos vždy dozajisté soustředí svou pozornost hlavně na nejrůznější vykopávky, které se nachází v oblasti kolem stejnojmenného města Kos. Většina z vykopávek starobylých sídlišť pochází z helénského a římského období. Hlavní město vás okouzlí svým nezaměnitelným šarmem už od první minuty vašeho tamějšího pobytu. Minarety zde totiž stojí hned vedle ruin z římských časů a nad přístavem se vypíná středověký hrad.

Vně starých hradebních zdí města, v tzv. Novém městě, se soustřeďují hotely, penziony a apartmány všech cenových kategorií. Podél pobřežní silnice se nacházejí některé krásné budovy z italského období a v typickém stylu tady postavili pompézní správní budovy jako radnici, která slouží svému účelu až dosud.

Je to tu téměř jako v Římě, všechny cesty ve vnitřním městě vedou vždy do Agory, starobylého místa setkávání a tržiště ve východní části města. Její pozůstatky se nacházejí v jižní části náměstí Platia Platanu, která je ohraničena přístavem Mandraki a hradem. První kameny zde byly umístěny již ve čtvrtém století před naším letopočtem. Výkopy zde sice neustále probíhají, ale vy se tu přesto můžete volně pohybovat.

V antických dobách zde stávalo přístavní zařízení, ve středověku zde byly opevněny některé šlechtické domy. Některé dosud dochované sloupy svědčí o antickém podloubí, kde byly umístěny některé obchody. Na východě narazíte na pozůstatky raně křesťanské baziliky. Kromě toho Agora skrývá ještě korintské hlavice, středověkou věž a mnoho dalšího zajímavého.

Po mnoho let bylo právě toto místo tím nejdůležitějším obchodním centrem ostrova. Během rytířských časů byly ale části agory zastavěny jinými stavbami. Tyto stavby ovšem vzaly z části za své při zemětřesení v roce 1933. Tato přírodní katastrofa, pro obyvatele ostrova doslova zničující, byla na druhou stranu pro archeology přínosem.

Ti pak měli možnost prozkoumat tuto oblast podrobněji. Byly tak objeveny části Héraklova chrámu, jednoho z chrámů bohyně Afrodité a dvě sloupové haly z 3. – 4. století před naším letopočtem. Byla taktéž odkryta raně křesťanská bazilika z 5. století a na východě i na západě se dochovaly dvě starověké brány agory.

Pokud se odsud vydáte severním východem, dostanete se na náměstí Platia Elefherias. Zde se nachází archeologické městské muzeum a mešita Defterdar. Největším pokladem muzea je nádherná mozaika z 2. - 3. století, kromě toho tu jsou k vidění některé z římských mramorových soch.

Když se vydáte jihovýchodním směrem, dojdete přímo ke kulturnímu bohatství města. Na náměstí leží vedle sebe jako "perly na náhrdelníku" bývalý guvernérský palác (dnes policejní stanice), Hippokratův platan a mešita Hadji-Hassan. V jejích chodbách jsou umístěny malé obchody se suvenýry.

Ostrov a město Kos - Agora
Autor: bazylek100

Místo

Agora, město Kos 36° 53' 35.6208" N, 27° 17' 25.2024" E
Location